Kategorier
Allmänt

Vem är det som har rätt till barnen?

Vid en skilsmässa där det finns barn inblandade behöver det ibland, inte alltid, avgöras vem barnen ska bo hos. Delad vårdnad, ensam vårdnad och umgängesrätt, vad innebär det egentligen?

Det är oftast jobbigt och uppslitande att gå igenom en skilsmässa, oavsett om det finns barn med i bilden eller inte. Men när det finns barn som påverkas av detta, kan det vara bra att ta hjälp, råd och stöd från ett juridiskt ombud. Vissa advokater är specialiserade inom just det här området och kan hjälpa er genom allt som har med skilsmässan och biten med vårdnad att göra. Vem är det egentligen som har rätt till barnen vid en skilsmässa? Kan parterna komma överens sinsemellan så är ju det allra bäst, men det fungerar inte så alla gånger.

Barnen kommer först

Barnen har efter en skilsmässa rätt till umgänge med den förälder man inte bor med när skilsmässan har gått igenom. När föräldrarna går isär så ska det bestämmas vem som ska ha barnet när och hur mycket tid som ska fördelas mellan de två parterna. Det är här det kan vara bra att ha med ett juridiskt ombud som styr upp allting. I de flesta fall brukar tiden för barnet delas upp hälften hälften, men det är inte alltid detta fungerar på grund av olika orsaker. Då kan det bestämmas att barnet bor hos den ena föräldern, medan den andra föräldern bara har umgängesrätt. Sedan ska det även bestämmas hur mycket tid till umgänge den föräldern får. Läs mer om umgängesrätt på denna webbsida: https://www.umgängesrätt.com