Kategorier
Allmänt

Arbetstillstånd – få klart alla papper innan du börjar jobba

Ett arbetstillstånd innebär en trygghet för dig som kommer till Sverige från ett annat land för att jobba. Alternativet, att jobba svart, rekommenderas inte.

Det tyder på en fin arbetsmoral och vilja att göra rätt ifrån sig om man vill komma till Sverige för att arbeta. Många branscher skriker efter personal och är helt beroende av utländsk arbetskraft för att möta efterfrågan på verksamheternas tjänster. Däremot ska man naturligtvis inte komma till Sverige och jobba till vilket pris som helst.

Till exempel får det inte vara så att man kommer till Sverige och börjar arbeta utan det som kallas för arbetstillstånd. Jobbar man utan ett sådant är det olagligt och risken är att både medarbetaren och företaget kan råka illa ut, på flera olika vis, om det kommer upp i ljuset.

Arbetstillstånd är en juridisk process

Att arbeta utan tillstånd är alltså samma sak som att arbeta svart. Det innebär att du sannolikt kommer att bli betald “under bordet” utan att lönen beskattas. En annan konsekvens är att du får noll och ingen anställningstrygghet och inte är täckt av några försäkringar om det skulle ske en olycka under jobbet.

Det är alltså en väldigt dålig idé att jobba utan att först ha ordning på alla papper. Att få arbetstillstånd kan låta lite komplicerat och byråkratiskt och därmed avskräckande, men det är helt enkelt någonting som bara måste göras. Ibland kan det kännas bättre att ta emot juridisk hjälp för att underlätta för sig själv under processen.