Kategorier
Juridik

När du hamnar i knipa och blir misstänkt för brott

Är du misstänkt för brott? Lär dig hur du får rätt försvarsadvokat och använder rättssystemet för en mindre skrämmande process. Blir du nyfiken? Läs mer här.

Hamnar du i blåsväder och blir misstänkt för något olagligt, kan hela tillvaron kännas som en dålig kriminalroman. Först och främst, andas ut. I Sverige finns det ordentliga rättssystem som ser till att alla sidor av myntet prövas.

Du behöver förstås inte bli försvarsadvokatens bästa vän på direkten, men att ha en vid din sida kan definitivt göra processen mindre skräckinjagande. Och vem vet, detta kanske rentav kan undanröja ett missförstånd fortare än du kan säga ”jag svär, jag gjorde det inte.”

Välj advokat när du är misstänkt för brott

Att välja rätt försvarsadvokat när du är misstänkt för brott är ungefär lika viktigt som att välja rätt medpassagerare på en roadtrip genom Sverige. Du vill ha någon som förstår kartan, inte tvekar inför en omväg och helst har bra musiksmak, eller i det här fallet någon som verkligen kan lagen.

En bra början är att kolla upp om du har rätt till en offentlig försvarare. Det är någon staten ordnar åt dig kostnadsfritt om du skulle bli frikänd. Om inte, ta en titt på din hemförsäkring. Ibland kan den täcka rättshjälp och då har du ekonomiskt stöd för att anlita den privatjurist som kan din situation bäst. Det är lite som att leta efter en ny bästa kompis, men för rättvisans skull.